Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΫΜΟΣ του Κάρολου Κουν


Παρακολούθησα την Τρίτη στο θέατρο τέχνης Κάρολος Κουν την παράσταση Καϋμός. Πρόκειται για μια παράσταση όπου εναλλάσσονται οι «πρωταγωνιστές», οι οποίοι μάλιστα είναι απόφοιτοι της σχολής του θεάτρου τέχνης, ανά εβδομάδα εις ένδειξη φόρου τιμής στον Κουν. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μονόλογο βασισμένο στο άγνωστο νεανικό ποίημα του Κουν γύρω από τον καημό του έρωτα που όλοι μας έχουμε βιώσει έστω και μια φορά στην ζωή μας. Στην παράσταση ακούγονται ακόμα κείμενα των Λόρκα, Νερούδα, Ευριπίδη Αραγκόν και άλλον.
Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν με έναν πολύ ευφάνταστο τρόπο από σκηνοθετική άποψη μια ομάδα ηθοποιών-φοιτητών επίσης της σχολής Κουν. Εγώ παρακολούθησα την παράσταση με την ερμηνεία του Αιμίλιου Χειλάκη στον κεντρικό ρόλο. Πέρασαν όμως ή ακολουθούν μια σειρά από μεγάλους ηθοποιούς όπως οι Κώστας Καζάκος, Άγγελος Αντωνόπουλος, Έυα Κοταμανίδου Λήδα Πρωτοψάλτη, Μάνια Παπαδημητρίου και Χρήστος Λούλης που φαντάζομαι δίνουν την δική τους πινελιά και ‘οπτική’ στον ρόλο. Για μια ακόμα φορά συνειδητοποίησα τι πάει να πει ψυχαγωγία και όχι χάσιμο χρόνου. Μια παράσταση που σε κάνει να δεις τον εαυτό σου μέσα από την ροή και τα κείμενα της. Σας παραθέτω λοιπόν κάποια από τα κείμενα αν δεν βρείτε τον χρόνο ή την διάθεση να παρακολουθήσετε μια τέτοιου είδους παράσταση που σου αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση και μια έντονη διάθεση να ‘ανακατέψεις τα χαρτιά’. Μην τη χάσετε….


΄΄Απ’όλες τις συμφορές που βρίσκουνε τους ανθρώπους η πιο μεγάλη είναι ο έρωτας.
Την αρρώστια παραστέκει γιατρειά, το θάνατο λησμονιά.
Τέτοια στον έρωτα μην καρτεράς.
Αρρωστος είσαι, κι έχεις πόνο βαρύ, μα αν ίσως βρισκότανε βοτάνι να σου τον γιάνει, θα το ’σπρωχνες από σιμά σου.
Βογκομαχάς κι αναστενάζεις πεσμένος προύμητα στο χώμα, μα πόθο να σηκώσεις κεφάλι δεν έχεις.
Τη σκλαβιά σου κράζεις λευτεριά και σου είναι ανυμπόρετο να λιγάνης του καϋμό σου, όσο σου είναι ανυμπόρετο ν’αποκόψεις από την ίδια σου την σάρκα…….’’

Και για να μην σας αφήσω με την πικρή γεύση ένα πολύ αισιόδοξο ποίημα του Καρόλου Κουν


ΑΝΑΚΑΤΕΨΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
…γιατί θα πρέπει να υπάρχει
κάπου
ένα τρένο που θα είναι θαυματουργό
και σύννεφα που δεν θα είναι μόνο σύννεφα
κι ένα άστρο αλλιώτικο από τ’άλλα άστρα
και πιο πολύ απ’όλα
πόδια που θα περπατάνε πάνω στα νερά.
Ανακάτεψε τα χαρτιά κι άρχισε από την αρχή.
Ανακάτεψε τα καλα…

Ας τα ανακατέψουμε λοιπόν…που ξέρεις…


info:
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ
Φρυνίχου 14, Πλάκα,
2103222464
Βραδ: Δευτ., Τρ. 9.15 μ.μ.
€ 22, φοιτ.: € 15, για νέους κάτω των 25 ετών: € 10.



1 σχόλιο:

A είπε...

Καλησπέρα,

Όντως δεν την έχασα, η αλήθεια είναι πώς ψάχνω να βρω από ποια βιβλία και ποιων συγγραφέων τα αποσπάσματα ακούγονται στην παράσταση... Μήπως γνωρίζεις?

Ευχαριστώ!

Βαγγέλης